Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

αποόγισμός της Έφης Αχτσιόγλου κατά την παράδοση του υπουργείου

Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26%.
Παραδίδουμε μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης.Επίσης, στο εξάμηνο φέτος το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις.
► Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχαν ανασταλεί.
Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοικότερης ρύθμισης. Από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους, με αυξήσεις μισθών για περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.
► Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και ήταν στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών είχε περικοπεί κατά 32% και ήταν στα 510 ευρώ.
Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό και ορίζοντας ως ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ.
Μειώσαμε πάνω από 10 μονάδες την αδήλωτη εργασία. Με ένα Σ.ΕΠ.Ε. ενισχυμένο σε προσωπικό και εργαλεία, με αναβαθμισμένη τη δράση του στους χώρους δουλειάς. Ενισχύσαμε το Σ.ΕΠ.Ε αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 35%.
► Παραλάβαμε την αγορά εργασίας με διάχυτα φαινόμενα παραβατικότητας και απλήρωτης εργασίας.
Προχωρήσαμε σε θεσμικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, με ρυθμίσεις για την τήρηση των ωραρίων και τη δήλωση των υπερωριών που αποδίδουν καρπούς, με μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες, με το άνοιγμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» στους εργαζόμενους. Ήδη χάρη στο νέο σύστημα και τους νέους κανόνες μέσα σε οχτώ μήνες δήλωθηκαν 6 εκ ώρες υπερεργασίας και 160% περισσότερες ώρες υπερωρίας που πριν δεν δηλώνονταν και τώρα και δηλώνονται και φυσικά πληρώνονται.
Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα ένταξης στην εργασία προς όφελος των ανέργων. Για πρώτη φορά τα εστιάσαμε στους νέους και τις νέες με υψηλά προσόντα, γνώσεις και εξειδίκευση. Αναμορφώσαμε τα προγράμματα απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα –προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης με απόλυτη απορροφητικότητα - αυξάνοντας τη διάρκειά τους από 5 σε 8 μήνες, αυξάνοντας τις απολαβές των εργαζομένων και κατοχυρώνοντας πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αναβαθμίσαμε τον θεσμό των Εργασιακών Συμβούλων ενισχύοντάς τον και με νέο προσωπικό, ώστε κάθε άνεργος να βρίσκει το πρόγραμμα που του ταιριάζει. Συνολικά από το 2015 έως σήμερα υλοποιήθηκαν προγράμματα εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. στα οποία εργάστηκαν πάνω από 240.000 άνεργοι.Τέλος, αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας στα 400 ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι επαγγέλλεται ο Κώστας Μπακογιάννης;

ο ΣΕΒ έχει τις λύσεις όπως κι ο Κούλης